"Міліонам треба того слова…" (афористика І. Франка про мову)" - Глуховцева, К. (Культура слова, 2016)
У поетичних творах І. Я. Франко відобразив ті самі складні мовні питання, які були предметом його публіцистичних праць. Публіцистика і наукові праці поета надихали його на поетичні рядки, у яких закарбовано погляди письменника на актуальні питання функціонування української мови та її сутність, зв’язок з етнокультурою. І. Я. Франко у слові цінував передусім щирість і сердечність, він довів, що добре й лагідне слово здатне творити дива, воно дуже важливе для конкретної людини.