Ментальні передумови функціонування епосу в духовній культурі східнослов’янських народів ХХ – початку ХХІ століття - Морозов, О.В. (Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України, 2009)
У статті здійснено порівняльний аналіз ментальних характеристик східнослов’янських народів, досліджено особливості сприйняття світу білорусами, росіянами, українцями, що знайшло своє відображення у східнослов’янському епосі: билинах, думах, історичних піснях, духовних віршах.