Особливості фінансування та управління системою соціального захисту населення в Україні - Болотіна, Є.В.; Шубна, О.В.; Бившева, Л.О. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті розглянуто особливості фінансування та управління системою соціального захисту населення України в умовах ринкової економіки. Визначено напрями бюджетного фінансування соціальної сфери протягом 2010-2017 рр. Діяльність щодо соціального захисту населення є обов’язковим складником будь-якої сучасної держави. У цілому соціально-захисна діяльність охоплює сферу матеріального забезпечення і надання соціальних послуг непрацездатним особам. Досліджено групування видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення за різними категоріями згідно з базою даних ОЕСР. Проаналізовано трансферти у грошовій і негрошовій формах населенню у зведеному бюджеті України. Проаналізовано динаміку кількості населення із середньодушовими еквівалентними загальними доходами у місяць, нижчими законодавчо встановленого прожиткового мінімуму за 2010-2019 рр. Виявлено сучасні проблеми фінансування та управління сферою соціального захисту населення в Україні та окреслено шляхи їх подолання.