Оцінка провідних індикаторів регуляторної політики держави у банківському секторі - Артеменко, Д.М. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті на основі узагальнення вітчизняного та міжнародного досвіду оцінки провідних індикаторів регуляторної політики держави у банківському секторі сформовані пропозиції щодо визначення фінансового стану і ризику банкрутства банку. Запропоновано доповнити пруденційний банківський нагляд, що базується на відстеженні економічних нормативів окремих банків, моделями дискримінантного аналізу для комплексного визначення фінансового стану і ризику банкрутства банків. Побудована еталонна матриця дискримінантного аналізу рівня фінансового стану та ступеня ризику настання банкрутства банку сприяє підвищенню якості фінансового визначення його ринкової вартості, яка є надійним індикатором для ухвалення обґрунтованих рішень з боку власників, менеджерів та клієнтів щодо підтримання його ефективного функціонування та подальшого стабільного розвитку. Використання діапазону значень рівня ймовірності банкрутства, який є оберненою величиною до інтегрального показника фінансового стану банку, дозволяє більш диференційовано визначити класи банків за рівнем фінансового стану і групи банків за ризиком банкрутства. Розроблена еталонна матриця, як вихідна складова методичного забезпечення комплексної фінансової оцінки ринкової вартості банків, дозволяє уникати помилок при обранні методичного підходу і методів розрахунку ринкової вартості конкретного банку та виявляти потенційні банки-банкрути для детальної переоцінки їх кредитних портфелів та портфелів цінних паперів.