Релігійні складники мовної картини світу ХVІ – першої половини ХVІІ століть - Бутко, С. (Культура слова, 2018)
У статті на матеріалі «Словника української мови ХVІ — першої половини ХVІІ століть» проаналізовано релігійну лексику, що є базовим складником староукраїнської мовної картини світу означеного періоду. Зʼясовано, що визначальну роль у побудові староукраїнської мовної картини світу відігравав релігійний світогляд із його богоцентричністю, що знайшло вираження у полісемії релігійної лексики, особливих парадигматичних відношеннях слів із релігійною семантикою, розгалужених словотвірних гніздах лексем. Виявлено звʼязок релігійної лексики з іншими лексико-семантичними групами, а також народну рецепцію релігійно-християнських уявлень, засвідчену культурно місткими словами.