"…Попливла, наче чорна лебідка" (метафоричний портрет жінки у прозі Юрія Винничука) - Сенькович, О. (Культура слова, 2019)
У статті констатовано, що твори сучасного автора Юрія Винничука становлять знаковий фрагмент української художньої прози кінця ХХ – початку ХХІ століття. На матеріалі романів «Мальва Ланда» та «Весняні ігри» продемонстровано специфіку індивідуального мовомислення прозаїка, зокрема у царині мовного портретування жінки. На підставі здійсненого розгляду стилістичних засобів мовно- художнього портретування жінки у прозі Юрія Винничука виявлено продуктивні способи метафоризації з використанням номінацій птахів, рослин, предметів побуту тощо.