"Наталка Полтавка" Івана Котляревського в українському мовно-культурному просторі - Мех, Н. (Культура слова, 2019)
У статті зроблено спробу поглянути на п’єсу «Наталка Полтавка» в широкому мовно-культурному вимірі. Розглянуто твір як першу спробу новою українською мовою говорити про українство правдиво, яскраво, дотепно. Особливу увагу приділено пісням драми, які живуть окремим мистецьким життям. Розглянуто значення твору І. Котляревського для музичної царини, зокрема – оперу Миколи Лисенка за однойменною п’єсою «Наталка Полтавка» як знакову подію в українському культурному просторі. Шана до моральної чистоти, духовної сили, народної мудрості та мови, любов та повага до простих людей – все це ми бачимо в талановитій п’єсі Івана Котляревського.