"Літописці не шкодуватимуть для нас епітетів з відтінком червоного" (епітетика "Віршів з війни" Бориса Гуменюка) - Бибик, С. (Культура слова, 2020)
У статті запропоновано аналіз одного з виразних маркерів мови соціальних творів Б. Гуменюка «Вірші з війни». Окреслено стилістичні функції, структурні та семантичні властивості епітетів. Відзначено зв’язок ліро-епічної епітетики із формою віршів – верлібром. Простежено функціональне навантаження епітетів у кореляції з лінгвостилістичними категоріями актуалізація, інтимізація, суб’єктивізація, публіцистизм, епічність, ліричність. Установлено роль епітетів як актуалізаторів емоційних оцінок, конкретно-чуттєвих асоціацій (колір, розмір, запах реалій, психічний стан, настрій, світовідчуття ліричного героя) у читачів. Наголошено на мілітаризованій епітетиці з руйнівною семантикою означень. Підкреслено індивідуально-авторські особливості актуалізації епітетів-колоративів (чорний, червоний, білий, зелений, синій, жовтий). Виокремлено специфічну групу епічних, більше притаманних розмовній мові, епітетів – займенникових прикметників, що посилюють суб’єктність поетичного контексту. Схарактеризовано своєрідність епітетики верлібрового вірша Б. Гуменюка. Зосібна виокремлено ключові власне епітетні словосполучення із прямим значенням прикметників та метафоричні епітети; розмежовано двоскладові іменнико-прикметникові епітети, епітети у складі дієприкметникового звороту, епітети у складі порівняння, перифразу. Простежено кореляцію епітетики «Віршів з війни» із архетиповими когнітивними структурами – концептами Війна, Воїн, Смерть, Життя, Людина, Природа.