Хвороба Альцгеймера: сучасні гіпотези патогенезу, перспективи розроблення новітніх методів ранньої діагностики та лікування (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 3 березня 2021 р.) - Лук’янець, О.О. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді розглянуто різні гіпотези щодо причин виникнення і розвитку хвороби Альцгеймера, проаналізовано сучасний стан і перспективи розроблення новітніх методів ранньої діагностики, створення нових препаратів для ефективного лікування цього нейродегенеративного захворювання. Наведено найважливіші результати, отримані вченими НАН України, щодо вивчення низки фундаментальних питань патогенезу ушкоджень мозку при хворобі Альцгеймера, які сприяли появі нових підходів до лікування цього захворювання.