Про національну доповідь НАН України "Україна як цивілізаційний суб’єкт історії та сучасності" (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 17 березня 2021 р.) - Пирожков, С.І. (Вісник НАН України, 2021)
На розгляд Президії НАН України представлено Національну доповідь «Україна як цивілізаційний суб’єкт історії та сучасності», яку було підготовлено фахівцями установ Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України. Автори Національної доповіді зробили спробу відповісти на питання, яким чином Україна може утвердитися як повноцінний суб’єкт світової цивілізаційної системи в нинішніх умовах гібридного світового порядку та геополітичної турбулентності. Комплексно вивчено історичні передумови, специфіку, чинники та проблеми, пов’язані з набуттям Україною цивілізаційної суб’єктності в сучасному світі. Докладно проаналізовано уявлення громадян України про ступінь самостійності держави в різних сферах внутрішньо- та зовнішньополітичної активності, а також ставлення міжнародних партнерів до суб’єктності України. Визначено перспективи цивілізаційної суб’єктності України у ХХІ ст. та окреслено шляхи її посилення в політичній, економічній, міжнародно-правовій і духовно-культурній сферах.