Адаптація комунальної теплоенергетики до змін клімату - Басок, Б.І.; Базєєв, Є.Т.; Кураєва, І.В. (Вісник НАН України, 2021)
Помітний тренд підвищення глобальної температури, зафіксований з середини ХХ ст., який особливо посилився на початку ХХI ст., змусив наукове співтовариство розпочати активне обговорення можливих шляхів подальшого розвитку ситуації з глобальним потеплінням, її наслідків та проблем, пов’язаних з адаптацією до змін клімату. Проблема адаптації до глобального потепління стосується різних галузей економіки і сфер життєдіяльності людини, зокрема й комунальної енергетики. Тому в установах Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України створено інноваційні енергоефективні технології, орієнтовані на пом’якшення наслідків змін клімату, в тому числі й з використанням відновлюваних джерел енергії, а також розроблено обладнання для інженерних систем енергозабезпечення будівель житлово-комунальної сфери. Оптимізовано архітектурно-будівельні рішення, що дозволяє знизити обсяги використання енергоресурсів і тим самим зменшити викиди парникових газів.