Незнайомий Михайло Грушевський - Бурлака, Г. (Iнститут лiтератури iм. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Уперше публікується одне з оповідань М. Грушевського, створене 1895 р. У ньому порушено проблеми свободи совісті, патріотизму, громадянського обов’язку. Соціально-психологічний конфлікт і низка інших формальних прикмет цього тексту є типовими для Грушевського-прозаїка й доповнюють наше уявлення про його багатогранний талант.