Пошук та синтез противірусних агентів серед похідних азотистих гетероциклів (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 31 березня 2021 р.) - Качаєва, М.В. (Вісник НАН України, 2021)
У статті йдеться про ряд нових синтезованих азотовмісних гетероциклічних сполук і дослідження їх активності проти вірусів, що спричиняють опортуністичні інфекції (цитомегаловірус людини, вірус папіломи людини, поліовірус і поліомавірус людини). Виявлено найактивніші сполуки — так звані структури-лідери, які характеризуються високим рівнем інгібування вірусної реплікації та значною селективністю дії щодо цитомегаловірусу, поліовірусу та папіломавірусу. Вивчено залежність їх активності від структури.