Анотація фонду Олександра Здерковського - Єсипенко, Д. (Iнститут лiтератури iм. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Здерковський Олександр Іванович (псевдоніми та криптоніми «Олекса Мотиль», «Ол. Мотиль», «О. М.», «О. И. М.», «М…») (1857–1920) – український галицький священик, громадський діяч, співредактор гумористичної газети «Зеркало», дописувач періодичних видань «Діло», «Душпастер», «Зеркало», «Зоря», «Слово». Автор поезій, прози, драматичних творів. Син Івана Григоровича Здерковського, – українського письменника( 1823–1901).