Синтез і властивості магнетиту для створення біокомпозитів - Синиця, А.О.; Яценко, А.П.; Сич, О.Є.; Бабутіна, Т.Є.; Томила, Т.В.; Биков, О.І.; Перекос, А.О.; Бошицька, Н.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Порошок магнетиту (FeO • Fe₂O₃ aбо Fe₃O₄) отримано хімічним методом осадження FeCl₃ • 6H₂O та FeCl₂ • 4H₂O в присутності гідразину N₂H₄ при температурі 80 °C. Методами рентгенофазового аналізу, інфрачервоної спектроскопії та скануючої електронної мікроскопії досліджено фазовий склад і морфологію синтезованого порошку, визначено його питому поверхню та магнітні властивості, зокрема питому намагніченість, коерцитивну силу, залишкову індукцію. Встановлено, що за складом синтезований порошок представлений магнетитом як основною фазою з невеликою домішкою гематиту. Розмір частинок отриманого магнетиту 33—84 нм, вони схильні до агломерації, а також мають суперпарамагнітні властивості (питома намагніченість — 35 А • м²/кг, коерцитивна сила — 0,24 кА/м, залишкова індукція — 0,009 Тл), що робить його перспективним для створення біокомпозитів.