Синтез гетеровалентно заміщених шаруватих перовськітів Sr₂₋ₓLnₓBIV₁₋ₓBₓIIIO₄(BIV = Sn, Ti, BIII = Sc, In) - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В.; Тимошенко, М.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Методами порошкової рентгенівської дифрактометрії встановлено можливість гетеровалентного заміщення атомів А- і В-позицій в одношаровій шаруватій перовськітоподібній структурі титанату та станату стронцію Sr₂BIVO₄ (BIV = Ti, Sn) за типом Sr₂₋ₓLnₓBIV ₁₋ₓBₓIIIO₄ (Ln = La – Tb, BIV = Ti, Sn, BIII = Sc, In). Визначено межі гетеровалентного заміщення атомів А- і В-позицій та кристалографічні параметри синтезованих фаз Sr₂₋ₓLnₓBIV ₁₋ₓBₓIIIO₄ з одношаровою структурою. Встановлено утворення неперервної області фаз з одношаровою структурою в 10 системах: Sr₂₋ₓLnₓTi₁₋ₓScₓO₄ (Ln = La, Pr, Nd, Sm, Eu), Sr₂₋ₓLnₓTi₁₋ₓInₓO₄ (Ln = La, Pr), Sr₂₋ₓLaₓSn₁₋ₓScₓO₄, Sr₂₋ₓLnₓSn₁₋ₓInₓO₄ (Ln = La, Pr). Збільшення ступеня гетеровалентного заміщення атомів у цих системах спричиняє пониження симетрії кристалічної ґратки фаз з тетрагональної (просторова група I4/mmm) до взаємозв’язаної з нею ромбічної. У решти досліджених систем Sr₂₋ₓLnₓBIV ₁₋ₓBₓIIIO₄ зафіксовано існування неширокої (величина х значно менше 1) області фаз з одношаровою структурою на основі Sr3BIVO7. Характер фазових співвідношень у системах Sr₂₋ₓLnₓBIV ₁₋ₓBₓIIIO₄ (Ln = La – Tb, BIII = Sc, In) (BIV = Sn, Ti) та лінійний тип концентраційних залежностей параметрів приведених тетрагональних елементарних комірок фаз Sr₂₋ₓLnₓBIV₁₋ₓBₓIIIO₄ з одношаровою структурою свідчать про те, що за своєю природою зазначені фази являють собою ряди твердих розчинів у псевдобінарних системах Sr₂BIVO₄ – SrLnBIIIO₄ (BIV = Ti, Sn, BIII = Sc, In). Одержані дані можуть бути використані для регулювання функціональних властивостей титанатів і станатів Sr₂BIVO₄ та матеріалів на їх основі, а також для вирішення задачі цілеспрямованого пошуку нових сполук типу An₊₁BnO3n₊₁ з шаруватою перовськітоподібною структурою.