Отримання та кристалічна структура графіту, інтеркальованого нікелем - Наконечна, О.І.; Білявина, Н.М.; Курилюк, А.М.; Макара, В.А. (Доповіді НАН України, 2021)
Інтеркальований графітоподібний матеріал C₉₈Ni отримано при термічному розпаді кубічного монокарбіду NiC, який попередньо було синтезовано методом механохімічного сплавлення вихідних компонентів шихти з подальшим компактуванням продукту синтезу методом холодного пресування. Показано, що виготовлений таким чином матеріал NiC під дією електронного променя поступово розшаровується на дві окремі фази з утворенням збідненого на вуглець карбіду NiCₓ та деякої графітоподібної фази. За даними рентгеноструктурного дослідження кристалічну структуру цієї графітоподібної фази складу C₉₈Ni можна описати в рамках просторової групи P-3m1 (No. 164) (a = 0,2464(1) нм, c = 0,6768(2) нм) з частковим заповненням атомами нікелю одного з двох можливих міжвуглецевих шарів, які в структурі C₉₈Ni дещо гофруються. Показано, що отримана фаза C₉₈Ni є інтеркальованим графітом, склад якого можна варіювати.