Перспективи інноваційного розвитку та структурної модернізації економіки Луганської області на засадах смарт-спеціалізації - Швець, Н.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Наведено результати аналізу економіки Луганської області та висвітлено напрями її структурного й інноваційного оновлення, визначені на засадах смарт-спеціалізації. Проаналізовано динаміку основних економічних показників регіону, структуру доданої вартості та експорту товарів. Встановлено, що в регіоні тривають деіндустріалізація та агроризація економіки, які є наслідком впливу системних і ситуаційних чинників, а також відсутності дієвого державного регулювання соціально-економічних процесів. Наголошено на необхідності якомога швидшої модернізації регіональної економіки для осучаснення, диверсифікації економічної діяльності та забезпечення конкурентоспроможності Луганської області. Визначено, що попри втрату регіоном великої кількості наукових кадрів, він має спроможність до інноваційного розвитку за окремими напрямами. Активізації інноваційної діяльності сприятиме подальша імплементація на регіональному рівні підходу смарт-спеціалізації. Підкреслено важливість розгляду перспектив розвитку як традиційних для регіону галузей, так і нових секторів/видів діяльності, що можуть з’явитися в результаті міжсекторального та міжрегіонального співробітництва. Представлено два напрями ідентифікації регіональних смарт-пріоритетів. Перший ґрунтується на розкритті стратегічного потенціалу хімічної галузі, в якій зосереджено значну кількість зайнятого населення та підприємницьких структур і до сьогодні збережено потужні наукові, освітні ресурси. Розвиток зазначеного напряму вбачається шляхом використання кластерних технологій і євроінтеграційних перспектив. Другий напрям передбачає співробітництво між хімічним, аграрним та ІКТ-секторами, спрямоване на досягнення цілей сталого розвитку, зокрема реалізацію концепції точного землеробства.