Обліково-інформаційний аспект оцінювання фінансово-економічної ефективності екологічного менеджменту аграрних підприємств - Рібейро Рамос, О.О. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Узагальнено обліково-інформаційний аспект оцінювання фінансово-еконо¬мічної ефективності екологічного менеджменту аграрних підприємств. Визначено тенденцію до зниження використання пестицидів в агропромисловому виробництві, що вказує на прагнення товаровиробників до вироблення органічної продукції з мінімальною кількістю хімічних речовин. Проаналізовано загальнодержавний тренд з упровадження безвідходного або маловідходного виробництва. Сформовано комплекс показників оцінювання ефективності системи екологічного менеджменту аграрних підприємств на основі показників впливу на природне оточення та біоту, показників залучення виробничого потенціалу підприємства до екологізації та природозбереження, показників фінансових витрат на природозбереження. Розроблено шкалу ранжування комплексного показника та встановлено його залежність від системи запропонованих показників. Визначено перспективу подальших досліджень щодо апробації оцінювання ефективності системи екологічного менеджменту за запропонованими показниками на прикладі аграрних підприємств України.