Розроблення прогнозів експортно-імпортних операцій у системі зовнішньоекономічної діяльності - Прокопишин, O.С. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Сьогодні особливої актуальності набувають проблеми управління експортно-імпортними операціями в системі зовнішньоекономічної діяльності підприємств різних галузей. Виконано прогнозування показників експортно-імпортних операцій із використанням методу авторегресії. Розрахунки свідчать про зростання обсягів експорту та імпорту з країн Європи в Україну; збільшення обсягу інвестицій зовнішньоекономічної діяльності; скорочення сальдо експортно-імпортних операцій та співвідношення між імпортом та експортом. Доведено, що прогнозування є дієвим інструментом планування зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, застосування якого сприятиме прийняттю науково обґрунтованих управлінських рішень при формуванні планів відвантаження споживачам, виробничих програм і стратегій стратегічного розвитку підприємств; виявленню резервів підвищення ефективності організації міжнародної збутової діяльності; оптимізації структури експортно-імпортних операцій.