Застосування баз знань та дескриптивних логік до аналізу природно-мовних текстів - Гогерчак, Г.І. (Проблеми програмування, 2020)
У статті наведено деякі шляхи використання баз знань для аналізу природномовних текстів та розв’язання деяких задач їх обробки. Розглядаються основні задачі обробки природних мов, що є базою для їх семантичного аналізу: задачі токенізації, визначення частин мови, пошуку граматичних залежностей, пошуку кореферентностей. Подано основні поняття теорії баз знань та запропоновано підхід до їх наповнення на основі залежностей фреймворку Universal Dependencies та задачі кореферентності. Наведено приклади використання баз знань, наповнених з текстів природною мовою, для вирішення прикладних задач: перевірки змістовності побудованої синтаксичної та семантичної моделей, побудови відповідей на запитання.