До питання оптимізації хмарних обчислень з урахуванням їх вартості - Дорошенко, А.Ю.; Новак, О.С. (Проблеми програмування, 2020)
В роботі запропоновано підхід до архітектурних налаштувань паралельних обчислень на хмарній платформі, що дозволяє в напівавтоматичному режимі здійснити оптимізацію паралельної програми з цільовою функцією мінімуму вартості обчислень. Для розв’язання оптимізаційної задачі використано лінійне програмування і доступний програмний солвер, який за допомогою методу гілок і границь в напівавтоматичному режимі підбирає значення архітектурних параметрів конфігурації програми, що істотно впливають на вартість обчислень. Таким чином узагальнено попередній метод автотюнінгу, що розроблявся авторами раніше, та поширено його на випадок комплексу сервісів, що виконуються на хмарній платформі. Проведено аналітичне випробування розробленої системи на моделі хмарного мультипроцесорного кластеру, що показує можливість суттєвого скорочення вартості хмарних обчислень внаслідок проведених оптимізацій.