Алгебраїчне моделювання в системах міжнародної та місцевої обслуговуючої логістики - Летичевський, О.О.; Горбатюк, С.О.; Горбатюк, В.О. (Проблеми програмування, 2020)
Міжнародна та внутрішня обслуговуюча логістика розвиваються неймовірними темпами в сучасному житті, а прогнози розвитку для цієї галузі вкрай оптимістичні. З цих причин ми зіштовхнулись з задачею контролю, оптимізації та безпечної і надійної перевірки комплексних логістичних систем з великою кількістю внутрішніх агентів, які діють у мінливому та нестабільному середовищі. Ця робота має за мету показати як математичне моделювання, зокрема, алгебра поведінок, дає можливість передбачити поведінку та стабільність логістичних середовищ, перевірити їх властивості безпеки та надійність. Основними властивостями безпеки комплексних систем логістики різної складності та рівнів є стабільність функціонування, стійкість до зовнішніх загроз, виявлення та усунення вразливостей. При розробці програмних систем доцільно використовувати модельний підхід. Він передбачає створення моделей як інструментів на кожному етапі розробки програмного забезпечення для застосування методів верифікації, тестування та валідації. Алгебраїчні моделі логістичних систем можуть бути використані для аналізу поведінки всіх залучених агентів і доведення їх здатності виконувати свої цілі та здатності всієї системи постійно існувати та залишатися стабільною. Як приклади практичного використання розглянуто застосування на практиці алгебри поведінок на прикладі діючої закритої логістичної системи фермерського господарства.