Новий метод синтезу наноматеріалів для потреб нанотехнологій - Кордубан, О.М.; Крищук, Т.В.; Медведський, М.М. (Доповіді НАН України, 2021)
Розроблено новий метод синтезу наноматеріалів з використанням електричного вибуху провідників (ЕВП), в якому синтез нанопорошків ЕВП суміщено в часі з іншими синтезами та процесами з метою використання в них синтезованих нанопорошків у реальному часі як надактивних прекурсорів. Вперше безпосередньо з нанопорошків отримано нові типи каталітичних плазмових нанопокриттів WO₃₋ₓ/нержавіюча сталь та мезопоруватих фото- та електрокаталітичних нанодисперсних плівок TiO₂₋ₓ,TiO₂₋ₓ/Ag. У наноматеріалах нового типу повністю збережено нанодисперсну структуру, а для їх синтезу не використовуються органічні складові. Зменшено температуру проведення реакції WО₃₋ₓ + 3H₂S → WS₂+ S + 3H₂O синтезу WS₂ з 800 до 450 °С з використанням ЕВП нанопорошків WO₃₋ₓ як надактивних прекурсорів. Розроблений метод синтезу наноматеріалів є новим інструментом вирішення задач в області нанотехнологій.