Ботанічна пам’ятка природи «Акація біла», яку посадв Т.Г. Шевченко: міф чи реальність - Данько, С.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті представлені дослідження, які підтверджують ймовірність посадки Т.Г. Шевченком та А.О. Козачковським «Акації білої», що знаходиться біля Музею Заповіту Т.Г. Шевченка і є ботанічною пам’яткою природи місцевого значення. При дослідженні використано деякі способи визначення віку дерев, а також легенди і перекази старожилів Переяслава-Хмельницького.