Ніжинський полковник Остап Золотаренко - Желєзко, Р.А. (Сіверщина в історії України, 2018)
Стаття розкриває маловідомі факти з життя ніжинського козацького полковника Остапа Золотаренка. Особлива увага звернена на його державотворчий доробок, боротьбу за владу, відносини з гетьманами, ніжинським духовенством та московським урядом.