Історіографічно-джерелознавчі матеріали до вивчення Чернігово-Сіверського писанкарства - Ткаченко, В.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті розглядаються історіографія та джерела, в яких висвітлюються звичаї, обряди, вірування, пов’язані з писанкарством на Чернігово-Сіверщині. Авто- ром вперше оприлюднюється рукописний текст, у якому описано виготовлення писанок на Чернігівщині. Не менший інтерес становлять матеріали різних архівних фондів, у яких простежується існування цього виду народного декоративно-ужиткового мистецтва у краї.