Різьблені сволоки у традиційному народному житлі (за матеріалами артефактів Музею народної архітектури та побуту середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав») - Шкіра, М.В.; Шкіра, Н.М.; Шкіра, Л.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті досліджуються музейні артефакти із фондової колекції Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», сволоки, що підтримували стелю у народному житлі ХІХ – початку ХХ століття і є творами народного мистецтва.