Деякі аспекти процесу формування штатів духовенства чернігівського Спасо-Преображенського собору на початку ХІХ ст. - Ванжула, О.М. (Сіверщина в історії України, 2019)
У статті проаналізовані зміни джерел утримання та особливості формування штатів соборного духовенства чернігівського Спасо-Преображенського собору на тлі складних суспільно-економічних трансформацій, що відбувались у суспільстві на зламі ХVIII–ХІХ ст. Розглянуті причини зростання ролі собору у міському середовищі та зміни в статусі кафедрального духовенства у зазначений історичний період.