Тютюново-махоркова промисловість Чернігівської губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Свистун, О.В. (Сіверщина в історії України, 2019)
Стаття присвячена аналізу тютюново-махоркової промисловості Чернігівської губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст., який стає підґрунтям для подальшого вивчення історичних умов становлення та розвитку тютюново-махоркового виробництва у Наддніпрянщині у XVIII – на початку XX ст. Подано історичний опис першої тютюново-махоркової мануфактури у м. Охтирка. Наведено статистичні дані про посівні площі тютюну та кількість виробленої продукції упродовж 1868–1914 рр. Розкрито і проаналізовано основні причини підйому та спаду тютюнової промисловості в даний період. Представлено звіт про товарний рух тютюну через станції Курсько-Київської залізниці. Описується процес виготовлення тютюнової продукції в залежності від якості тютюну та сегменту ринку. Встановлено основні причини повільної механізації фабричного процесу.