«Українське питання» у Російській імперії другої половини ХІХ ст. очима земського лібералізму Північної України: візія І.І. Петрункевича (1843–1928) - Котельницький, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2019)
У світлі імперської політики імператора Олександра ІІ по відношенню до неросійських периферій Російської імперії показані офіційні прояви антиукраїнської політики російського деспотизму, візія І. Петрункевичем російсько-українських відносин. Розглянуто особисте ставлення І. Петрункевича до «українського питання» у Російській імперії другої половини ХІХ ст. і запропоновані ним реформаційні шляхи вирішення цієї проблеми.