Причини та наслідки аграрних міграцій чернігівського селянства на рубежі ХІХ–ХХ ст. - Якименко, М.А.; Краснікова, О.М. (Сіверщина в історії України, 2019)
У повідомленні розкрито основні причини та наслідки аграрних міграцій чернігівського селянства у другій половині ХІХ і на початку ХХ ст., які були пов’язані з цілим комплексом соціально-економічних і політичних обставин. Визначено загальну чисельність селянських переселень, основні регіони розселення мігрантів та умови реалізації передбачених тогочасним законодавством пільг тим мігрантам, які прямували на територію східних та південно-східних окраїн Російської імперії з відповідними дозвільними документами.