Новітні російські науково-історичні центри дослідження політики щодо неправославних християнських церков у ХІХ – першій третині ХХ ст. та український конфесійний фактор (на прикладі дисертаційних досліджень) - Орлов, В.М. (Сіверщина в історії України, 2019)
У статті охарактеризовано основні російські науково-історичні центри з дослідження державно-релігійних відносин та політики щодо неправославних християнських церков у ХІХ – першій третині ХХ ст. Установлено сучасні наукові центри, навчально-наукові установи, які спеціалізувалися на вивченні політики щодо неправославних християнських об’єднань у Російській імперії, Російській республіці, СРСР у ХІХ – першій третині ХХ ст. Визначена роль українського конфесійного фактору в сучасних російських історичних студіях. Окреслено рівень висвітлення подібної проблематики в новітній російській історіографії на прикладі дисертаційних досліджень 1990-х рр. – початку ХХІ ст.