Підхід до оцінювання цінності та кількості інформації в системах масового обслуговування на основі теорії розпізнавання образів та нечітких множин - Заяць, В.М.; Рибицька, О.М.; Заяць, М.М. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Запропоновано новий підхід, що ґрунтується на теорії нечітких множин, який дає змогу кількісно оцінити цінність інформації. Розглянуто різні підходи до визначення та розрахунку основних понять теорії інформації, зокрема, кількості інформації та оцінювання її цінності, виходячи зі статистичних міркувань (класичний підхід), теорії алгоритмів (алгоритмічний підхід) та теорії розпізнавання образів (образний підхід). Представлено підходи до оброблення нечіткої інформації в умовах неповного визначення вектора вхідних ознак, що ґрунтуються на теорії нечітких множин. Проведено їхній аналіз, зазначено межі використання та сфери ефективного застосування.