Дослідники історії Гетьманщини перших десятиліть ХІХ ст. - Тюльпа, С.П. (Сіверщина в історії України, 2020)
Стаття присвячена історіографічній спадщині доби Гетьманщини в дослідженнях перших десятиліть ХIХ ст. Характеризуються особливості зародження наукових підходів до вивчення історії цього періоду, ідеологічні спрямованості та встановлення їх значущості у розвитку української історіографії. Окрему увагу приділено дослідникам історії гетьманської столиці – міста Глухова, які, так чи інакше, у своїх працях вивчали передумови, зміст або відображували різні аспекти життя Глухова як останньої столиці Гетьманщини, а потім адміністративно-територіального центру України. Завданням цієї роботи є спроба найбільш повно та ґрунтовно систематизувати праці дослідників історії Гетьманщини перших десятиліть ХIХ ст., їхнє глибоке аналітичне вивчення і відображення змісту. Для досягнення цієї мети автор вбачав за необхідне вивчити і проаналізувати історіографічну спадщину перших десятиліть ХIХ ст., у першу чергу щодо столичного життя міста Глухова. При цьому предметом дослідження стали праці, в яких відображені явища і події української історії, пов’язані з розкриттям найголовніших сторін життя колишньої гетьманської столиці.