Выявление путей миграции загрязняющих веществ в зонах ведения горных работ со сложной тектонической нарушенностью (на примере ЦРД) - Дуброва, Н.А.; Киселев, Н.Н. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
Центральний район Донбасу є не лише вуглевидобувним регіоном з особливо складними умовами ведення гірничіх робіт, але й центром концентрації великої кількості промислових підприємств та шкідливих виробництв. Багатофакторні техногені навантаження (поверхневі та усередині масиву гірничіх порід) обумовили необхідність вивчення процесу міграції забруднюючих речовин в наслідок ведення гірничіх робіт та вкрай невдалого розташування сховищ небезпечних відходів у зонах тектонично нарушеного гірничого масиву. У роботі розглянуті можливі шляхи міграції полютантів від поверхневих джерел забруднення у масив гірських порід на основі режимних гідрогеологічних спостережень (на прикладі шахт «Кондратьївська», ім. Калініна та «Александр-Запад»).