Про навчання студентів Чернігівського колегіуму медицині у другій половині XVIII cт. - Травкіна, О.І. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті висвітлюються питання навчання медицині студентів з Чернігівського колегіуму у другій половині XVIII cт., умови, у тому числі пільги, які при цьому їм надавалися. Оприлюднено два накази Синоду з Державного архіву Чернігівської області середини XVIII cт. про запрошення на навчання медицині та фармації українських студентів, в яких прописані засоби заохочення з метою вступу до шпитальних шкіл. Наголошується на тому, що запрошували студентів, найчастіше, з українських колегіумів, оскільки вони добре володіли латиною, яку викладали у цих освітніх закладах. Їх забезпечували платнею, харчами, прислугою та оплачували проїзд. Висвітлюється приїзд в Україну за власною ініціативою професора та дивізійного доктора Івана Андрійовича Полетики з метою набору учнів для шпитальних шкіл з українських навчальних закладів. Розкривається внесок випускників Чернігівського колегіуму у розвиток медицини у XVIII cт. Доведено, що поряд з Київською академією Чернігівський колегіум постачав значну кількість студентів для медичних закладів Росії. Показано, що усього серед вихованців Чернігівського колегіуму близько двадцяти відомих медиків ХVІІІ ст. Вони займалися як клінічною практикою, були знаними хірургами, так і науковими дослідженнями. Українські медики були авторами численних наукових праць, підручників з медицини. Вони заснували анатомічні кабінети, природничі музеї, боролися з епідеміями.