Промышленно-геологические факторы комплексной дегазации шахтных полей Донбасса - Жикаляк, Н.В.; Кирюков, В.В.; Кущ, О.А. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
Висока ефективність завчасної шахтної дегазації вугільних пластів і газоносних пісковиків у Донбасі може бути досягнута на глибинах до 1100-1200 м за умови застосування сучасних технологій комплексної обробки високогазоносних вугільних родовищ, заснованих на результатах досліджень мікрокомпонентного складу і мікроструктури вугілля, фізичного стану пластів, форм знаходження і зв'язків газу метану у вугіллі і гранулярному колекторі.