Комплексне стратегічне планування відновлення вугільної промисловості України - Столярова, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті обґрунтовані концептуальні положення стратегічного планування відновлення вугільної промисловості Українського Донбасу в контексті поглиблення положень Закону України від 16.09.2014 р. №1680 «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Розвиваючи відповідні статті Закону України від 16.09.2014 р. №1680, обґрунтовані наступні концептуальні положення комплексного стратегічного планування: – випереджаюча реалізація Стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу, розробленої лише до 2020 року і затвердженої розпорядженням Уряду 26.07.2018 р. Об’єктивно необхідним стало її поглиблення, розширення й уточнення на 2021–2027 рр. і на період до 2030 р.; – державницько-виробничий підхід стосовно досягнення збалансованої територіальної єдності означених районів в адміністративних межах Луганської і Донецької областей і з усіма регіонами України. У положеннях діючого Закону України від 16.09.2014 р. №1680 розкриті сутність і зміст державного впливу на відновлення соціально-економічного розвитку окремих районів Луганської і Донецької областей в єдиному правовому полі України як унітарної держави: складових і процедур інформаційного забезпечення економічної реінтеграції окремих районів; способів і методів досягнення територіальної єдності окремих районів зі своїми областями та Україною в цілому; прогнозування, програмування, бюджетування соціально-економічного розвитку Луганської і Донецької областей. Розв’язання завдань аналітичного дослідження супроводжувалося виявленням неврахованих викликів і допущених промахів державного впливу на їхнє подолання. На основі отриманих результатів сформульовані пропозиції і рекомендації для здійснення відповідних змін в діючому законодавстві України.