Непростий шлях Б. Хмельницького до Софіївської площі (історія спорудження пам’ятника Б. Хмельницькому у Києві в мемуарно-епістолярній спадщині) - Кужельна, О.В. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті досліджується передісторія спорудження та відкриття пам’ятника гетьману України Богданові Хмельницькому в Києві, описуються події 11–15 липня 1888 р., пов’язані зі святкуванням 900-річчя хрещення Русі. Досліджується діяльність комітету зі спорудження пам’ятника Б. Хмельницькому на чолі з М. Юзефовичем. Звернуто увагу на архітектурну діяльність Михайла Микешина – автора пам’ятника Б. Хмельницькому, та умови, в яких довелося працювати митцю. У статті використовуються різноманітні епістолярно-мемуарні джерела (спогади Гліба Лазаревського, Миколи Стороженка, Сергія Вітте, листи Костянтина Побєдоносцева та ін.).