Деякі особливості розвитку середньої освіти на cумських землях у другій половині ХIХ – на початку ХХ ст. - Демиденко, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті висвітлено діяльність перших навчальних закладів на сумських землях – повітових чоловічих та жіночих училищ, – які надавали початкову та середню освіту. Відзначена велика роль окремих благодійників і благодійних товариств, які долучались до фінансування навчальних закладів та окремих учнів із бідних родин Сумського повіту Харківської губернії. Констатована участь дворян Сумського повіту М.Д. Кондратьєва, І.Г. Харитоненка, В.О. Савича, І.С. Федоровського, І.Т. Лисенка та ін. у підтримці навчання дітей із малозабезпечених родин. Проаналізовані зусилля сільських громад (на прикладі Путивльського повіту) щодо фінансової підтримки оплати роботи вчителів на початку ХХ ст. У статті використовуються різноманітні епістолярно-мемуарні джерела (спогади Миколи Василенка про роки навчання в Глухівській прогімназії, уривки із шкільних творів за 1916 рік тощо).