«Війна» після війни: боротьба проти бандитизму на Сумщині у другій половині 1940-х – на початку 1950-х років - Рожкова, Л.І. (Сіверщина в історії України, 2020)
Стаття присвячена боротьбі працівників органів внутрішніх справ проти бандитизму на території Сумської області у повоєнні роки. Проаналізовано соціально-економічну ситуацію в Україні. З’ясовано, що причини зростання злочинності мали як об’єктивний, так і суб’єктивний характер. Соціальну напруженість посилив голод 1946–1947 рр. Особливістю криміногенної ситуації на Сумщині була діяльність організованих банд, зокрема, у північних лісових районах області. Визначено мету та основні заходи з реорганізації органів внутрішніх справ у другій половині 1940-х – на початку 1950-х рр. Досліджено напрями та результати діяльності правоохоронців з ліквідації злочинних угрупувань на території області. Встановлено, що на початок 1950-х рр. на Сумщині було ліквідовано майже усі бандитські угрупування; разом з тим, загальний рівень злочинності залишався високим.