Колекція цегли та черепиці Катеринославських виробників кінця XIX – початку XX ст. в експозиції Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Етносоціальні аспекти історії через призму речових пам’яток - Рибалка, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2020)
Стаття присвячена потенційним евристичним можливостям музейних експозицій в антропологічній інтерпретації історичного процесу, висвітленню через речові пам’ятки минулого складної суміші економічних, соціальних та етнічних процесів. Проблема досліджується на основі експозиції цегли та черепиці, виробленої на підприємствах Катеринославської губернії у кінці XIX – початку XX ст., яка знаходиться в Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м. Дніпро). Наголошується, що такий, на перший погляд неатракційний, експонат, як цегла може допомогти зосередити увагу музейного відвідувача на історії в цілому, регіональній історії та проблемах історичної пам’яті. Акцент робиться на реконструкцію історичних подій через показ конкретних речових експонатів, пов’язаних і з певними особами (власники підприємств – виробники), і з цілим комплексом взаємопов’язаних процесів економічної та етносоціальної історії.