Стратегія інтеграції терміналів морських портів як напрямок підвищення їх ефективного функціонування - Барський, І.М.; Макаренко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Доведено, що в умовах глобалізації виробництва і зростаючого споживання перед логістичною і транспортною галуззю поставлено завдання задовольнити складні запити споживачів. Виробничі підприємства усвідомлюють необхідність ефективного управління ланцюгами поставок у відповідь на глобалізацію економіки і конкуренцію, а отже, необхідність прийняття нових стратегій, таких як управління ланцюгами поставок, а також глобальні функції постачання і аутсорсингу логістичних служб. Спочатку проведемо структуризацію вже існуючих досліджень з обраної тематики. Такий огляд літератури повинен забезпечити основу і виявити зміни в дослідницьких тенденціях. Систематизація наукової літератури, що стосується термінальних операцій і ефективності портів, дає обґрунтування конкретних популярних напрямів, але охоплює далеко не всі проблемні питання. Реформи в управлінні портами продовжують відбуватися різними способами, в залежності від ситуації в країні або регіоні. Таким чином, дослідники все частіше вирішували проблеми, пов'язані з портами, виходячи з контексту управління ланцюгами поставок. На основі цих досліджень можна виділити три підходи у філософії і практиці управління ланцюгами поставок: дослідження щодо впливу на судноплавство і портову промисловість, застосування концепцій і моделей управління ланцюгами поставок для досліджень порту, інтеграція діяльність по ланцюгах поставок. Дослідження впливу управління ланцюгами поставок на портову промисловість. Розглянуто вплив стратегій управління ланцюгами поставок, прийнятих виробничими компаніями, на портову промисловість. Він, як правило, розглядає управління ланцюгами поставок як явище, яке відбувається за межами експлуатації порту, і аналізує динаміку серед гравців ринку, коли вплив здійснюється ззовні. Дослідження щодо застосування концепцій управління ланцюгами поставок для портів. Розглядає концепції і моделі управління ланцюгами поставок як аналітичні інструменти для вирішення і розширення питань експлуатації і управління портами. Базується на позиції того, що портова галузь зазнала значного впливу практик управління ланцюгами поставок, і приймає цей підхід як домінуючу логістичну перспективу. Дослідження інтеграційних заходів по ланцюгах поставок. Цей підхід також розглядає порти як розширену систему, яка взаємодіє з іншими складовими ланцюгів поставок. Крім того, цей підхід визнає інтеграцію управління ланцюгами постачання й інтеграцію ланцюгів поставок як явища, які можуть мати місце в портах уздовж ланцюга поставки і розглядає порти як цілісну систему, яка бере активну участь в досліджуваному явищі. Стратегія інтеграції портів по ланцюгах поставок повинна твердо базуватися на сильній орієнтації на інтеграцію ланцюгів поставок у межах окремих терміналів морських портів. Успішне впровадження цієї стратегії обов'язково передбачає значне підвищення продуктивність терміналів.