Вища освіта України на шляху інтеграції в європейський освітній простір: досягнення та завдання подальшого розвитку - Антонюк, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Робота присвячена проблемі модернізації системи вищої освіти України шляхом інтеграції вищих навчальних закладів до Європейського простору вищої освіти (European Higher Education Area). На основі аналізу статистичних даних зроблено висновок про згорнення системи вищої освіти України внаслідок наявності низки проблем, що негативно позначається на формуванні людського капіталу. Обґрунтовано важливість міжнародного співробітництва з ЄС в освітній сфері для модернізації вищої школи. Досліджено інституційні засади формування EHEA, визначено основні пріоритети її розвитку на сучасному етапі. Проаналізовано правові основи євроінтеграції вищої школи України. Здійснено аналіз розвитку міжнародного співробітництва вузів України та їх участі в європейських освітніх програмах. Виявлено позитивну тенденцію до зростання активності українських університетів в міжнародному співробітництві, що підвищує їх позиції у міжнародних рейтингах. Виявлено слабкі місця інтеграційних процесів та запропоновано напрями удосконалення державної політики підтримки участі закладів вищої освіти в EHEA.