Батуринські фортеці та їхні святині - Герасько, М.О. (Сіверщина в історії України, 2021)
Паралельно з узагальненням відомих історичних фактів у дослідженні минувшини Батурина та його найближчих околиць, у ході глибокого аналізу та співставлення подій встановлено нові дані в історії гетьманської столиці. Дослідження фортець Батурина неможливе без ґрунтовного вивчення загальної історії міста від часів його заснування. У праці розглядаються всі віхи становлення, розвитку, перенесення та модернізації як фортець, так і власне міста, а також виникнення святих місць. Варто зауважити, що традиція їх облаштування на Чернігівщині дійшла й до нашого часу. У статті акцентується увага на версії виникнення та розвитку Батуринського Троїцького монастиря від печерного до фортечного комплексу, обнесеного частоколом, з надбрамною дерев’яною дзвіницею. Окреме місце відведене оборонним функціям Батуринського Троїцького монастиря. Також розглядається походження назви святині та місця розташування. З’ясовано, що до комплексу споруд входила та локація, що нині вважається Литовським замком, а сам монастир був розміщений над нині неіснуючим озером, маршрут якого окреслено в праці. Наразі підтверджується версія науковця С. Павленка про виникнення Батурина при монастирі, а не навпаки. Окрім того встановлено, що обидві локації упродовж деякого періоду існували одночасно.