Типологія амфор культури шнурової кераміки Верхнього Придністер’я - Войтович, М.М. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена типологічній характеристиці глиняних амфор культури шнурової кераміки (КШК) з території Верхнього Придністер’я. Типологічний поділ здійснений на основі класифікаційної схеми амфор, виконаних для території Південно-Східної Польщі Яном Махніком, яка актуальна і для досліджуваних посудин із теренів українського Прикарпаття. Встановлено, що амфори походять із 27-ми поховань, із яких 19 мають повністю збережений профіль. З огляду на форму та розміри, посудини розділені на декілька типів. У процесі аналізу з’ясовано, що амфори типу А входять до поховального інвентарю раннього етапу існування культури КШК. Амфори типу І, ІІІ побутували в середньому етапі, тип ІІ, IV – на пізньому. Також акцентовано увагу на тому, що максимального розповсюдження амфори як вид посуду набрали на середньому етапі, натомість на пізньому вони кількісно поступаються кубкам.