Організація роботи органів земського самоврядування по виробництву й популяризації керамічних вогнетривких матеріалів у Полтавській губернії на прикладі Роменського повіту (початок ХХ ст.) - Белько, О.О. (Сіверщина в історії України, 2021)
У статті йдеться про реалізацію заходів Полтавського губернського земства по виготовленню, збереженню й популяризації вогнетривких матеріалів у Роменському повіті. Досліджуються земські ініціативи з розповсюдження глиняної черепиці на Полтавщині через мережу складів вогнетривких матеріалів. Аналізуються етапи вирішення проблем, що постали перед органами земського самоврядування, від організаційних питань до забезпечення населення вогнетривкою продукцією. Наводяться приклади вирішення кадрових питань, які були на часі, а саме: як Полтавське губернське земство реалізовувало свої плани з оснащення складів, розширення їхніх площ та матеріально-технічного забезпечення. Подаються відомості про ставлення місцевого населення до керамічних вогнетривких матеріалів та застосування їх в рамках земської програми вогнетривкого будівництва.