Чернігівський Спасо-Преображенський собор за кліровими відомостями ХІХ – початку ХХ ст. - Ванжула, О.М. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена вивченню маловідомих аспектів із історії чернігівського Спасо-Преображенського собору, що базуються на аналізі клірових відомостей ХІХ – початку ХХ ст. Клірові відомості були важливими документами церковного діловодства суворої звітності, які надають можливість прослідкувати доволі цікаву динаміку розвитку церковної парафії Спасо-Пеображенського собору, джерела його утримання та темпи зростання соборного капіталу, деталізувати біографічні дані священнослужителів та з’ясувати їхній статус у загальноєпархіальній церковній ієрархії. Проаналізовано інформаційний потенціал відомостей, зміни у їхній структурі та змісті упродовж зазначеного періоду.