Участь П.М. Добровольського в організації та проведенні XIV Всеросійського археологічного з’їзду у Чернігові - Матвієнко, Д.М. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена XIV Археологічному з’їзду, що проходив у Чернігові за підтримки історика, краєзнавця, гласного Чернігівської міської думи П.М. Добровольського (1871–1910). На основі системного аналізу джерел та літератури розглянуто його внесок в організацію з’їзду, пошук фінансового забезпечення та систематизацію фондів. Було висвітлено етапи підготовки П.М. Добровольського до презентації археологічних, архівних та фольклорних матеріалів. Загальне уявлення про колекцію з’їзду складено на основі «Каталога выставки XIV Археологического съезда в г. Чернигове», складеного П.М. Добровольським. У статті розкрито практичну діяльність вченого як члена Чернігівської губернської вченої архівної комісії при підготовці до з’їзду на основі місцевих видань «Черниговское слово», «Черниговские губернские ведомости».